Lichaamsgerichte Therapie

Heb jij last van de gevolgen van psychische of lichamelijke klachten?

Psychische en lichamelijke klachten kunnen ontstaan vanuit verschillende oorzaken en kunnen zowel fysiek als emotioneel van aard zijn. Ze kunnen het gevolg zijn van een schokkende gebeurtenis zoals een ongeluk of geweld (shockklachten), maar ook door langdurige stressvolle situaties zoals een problematische relatie, opvoedingsproblemen, of verwaarlozing (ontwikkelingsklachten). Deze ervaringen kunnen diepe sporen achterlaten in zowel lichaam als geest en leiden tot diverse symptomen en uitdagingen.
Lichaamsgerichte therapie, gebaseerd op de methode van Somatic Experiencing, richt zich op het bewust ervaren en loslaten van fysieke en emotionele spanningen die na deze ervaringen zijn vastgehouden. Door aandacht te schenken aan lichamelijke sensaties en deze te verwerken, helpt deze therapie bij het herstellen van de balans tussen lichaam en geest.
Mogelijke symptomen van psychische of lichamelijke klachten zijn angst, paniekaanvallen, hartkloppingen, oppervlakkige ademhaling, depressie, uitputting, gevoelens van hulpeloosheid, krachtverlies in spieren, dissociatie, en een beperkt spectrum van gevoelens. Deze symptomen kunnen duiden op een verstoring van het zenuwstelsel en zijn vaak het gevolg van onverwerkte ervaringen.

 

Is lichaamsgerichte therapie iets voor jou?
Als je worstelt met de gevolgen van psychische of lichamelijke klachten en je herkent jezelf in de hierboven beschreven symptomen en uitdagingen, dan kan lichaamsgerichte therapie een passende en effectieve vorm van behandeling voor je zijn. Het kan je helpen om de controle over je leven terug te krijgen en om te gaan met de uitdagende emoties en fysieke reacties die deze klachten met zich mee kunnen brengen.
Neem vrijblijvend contact op om meer te weten te komen over lichaamsgerichte therapie en hoe het je kan helpen. Ik sta klaar om je persoonlijk te begeleiden naar herstel en een betere levenskwaliteit. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin jij je weer veilig, verbonden en in controle voelt.

Wil je je weer veilig voelen in je lichaam en je in je kracht voelen?

Door een focus op.....

Herstellen van de Verbinding tussen Lichaam en Geest

Ik zal je helpen om je bewust te worden van de lichamelijke sensaties die samenhangen met je trauma. Dit kan variëren van gevoelens van spanning en pijn tot tintelingen en warmte.

Loslaten van Vastgehouden Spanningen

Je wordt begeleid om deze sensaties in kleine, beheersbare stukjes te verwerken, waardoor je lichaam de kans krijgt om de vastgehouden energie en spanning veilig los te laten.

Verbeteren van Zelfregulatie

Door dit proces leert je lichaam opnieuw hoe het zichzelf kan reguleren, wat essentieel is voor het herstellen van een gevoel van veiligheid en kalmte.

Positieve effecten van lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte traumatherapie biedt verschillende voordelen, waaronder:
  • Herstellen van de Verbinding tussen Lichaam en Geest: Psychische of lichamelijke klachten kunnen ervoor zorgen dat je je vervreemd voelt van je eigen lichaam. Deze therapie helpt je om weer in contact te komen met je lichaam, wat essentieel is voor je algehele welzijn.
  • Loslaten van Vastgehouden Spanningen: Door gericht te werken met de lichamelijke sensaties die tijdens stressvolle of traumatische gebeurtenissen zijn opgeslagen, kun je je lichaam helpen om de vastgehouden spanningen los te laten en te ontladen. Dit kan leiden tot een vermindering van fysieke en emotionele symptomen.
  • Verbeteren van Zelfregulatie: Door je zenuwstelsel te helpen zichzelf beter te reguleren, kun je leren om beter om te gaan met stress en triggers die door psychische of lichamelijke klachten zijn veroorzaakt. Dit kan je helpen om een gevoel van kalmte en controle terug te krijgen in je leven.
Bevorderen van Emotionele Heling: Lichaamsgerichte therapieën kunnen je helpen om diepgewortelde emoties die verband houden met je psychische of lichamelijke klachten op een veilige manier te verwerken, wat kan leiden tot emotionele heling en groei.
 

 

Bij welke symptomen of klachten kun je bij mij terecht?

Lichaamsgerichte therapie kan bijzonder effectief zijn als je:
  • Fysieke Symptomen van Psychische of Lichamelijke Klachten Ervaart: Als je last hebt van symptomen zoals angst, paniekaanvallen, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, slapeloosheid, of chronische pijn, kan deze therapie je helpen om deze fysieke reacties te reguleren.
  • Emotionele en Psychologische Uitdagingen Hebt: Als je gevoelens van depressie, uitputting, hulpeloosheid, dissociatie, of emotionele gevoelloosheid ervaart, kan lichaamsgerichte therapie helpen om deze emoties op een veilige manier te verwerken en te helen.
  • Last Hebt van Herbelevingen of Vermijdingsgedrag: Als je moeite hebt om bepaalde herinneringen of situaties te vermijden, of als je regelmatig last hebt van flashbacks en herbelevingen, kan lichaamsgerichte therapie je helpen om deze reacties te verminderen.
  • Gevoel van Disconnectie Voelt: Als je je vervreemd voelt van jezelf, je lichaam, je omgeving, of je geliefden, kan deze therapie helpen om die verbinding te herstellen en je weer in contact te brengen met je eigen lichaam en emoties.
nl_NL_formal