Wat is Somatic Experiencing (SE)?

Somatic Experiencing (SE) is een therapeutische benadering die zich richt op het behandelen van trauma en stressgerelateerde stoornissen door middel van lichaamsbewustzijn. Ontwikkeld door Dr. Peter Levine, is SE gebaseerd op het idee dat trauma zich opslaat in het lichaam en dat lichamelijke gewaarwordingen en bewegingen een cruciale rol spelen bij het verwerken en loslaten van traumatische ervaringen.

Hoe Werkt Somatic Experiencing?

In tegenstelling tot traditionele therapieën, die vaak focussen op het praten over ervaringen, richt SE zich op de fysieke reacties en sensaties die geassocieerd zijn met trauma. Tijdens SE-sessies helpt de therapeut cliënten om geleidelijk en in een veilige omgeving contact te maken met deze lichaamsgewaarwordingen. Dit proces helpt om de vastzittende energie van het trauma te ontladen en bevordert een gevoel van herstel en balans.

Focus op Jouw Lichamelijke Sensaties
Samen gaan we op ontdekkingstocht door jouw lichaamssensaties die verband houden met jouw ervaringen. We zullen aandacht besteden aan alles, van spanning en pijn tot tintelingen en warmte.

Langzaam en Veilig Ontladen
We nemen de tijd om deze sensaties in behapbare stukjes te verwerken. Op die manier krijgt jouw lichaam de ruimte om de opgebouwde energie en spanning veilig los te laten.

Regulatie van Jouw Zenuwstelsel
Door dit proces help ik je om jouw lichaam opnieuw te leren hoe het zichzelf kan reguleren. Dit is cruciaal voor het herstellen van een gevoel van veiligheid en kalmte in jouw leven.

De Voordelen van Somatic Experiencing

SE is effectief voor een breed scala aan klachten, waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS), angst, depressie, chronische pijn en andere stressgerelateerde problemen. Het biedt een zachte en respectvolle benadering voor het helen van trauma, waarbij het tempo wordt afgestemd op de behoeften en het comfortniveau van de cliënt.

Somatic Experiencing kan de volgende voordelen opleveren:

-Vermindering van PTSS, Angst en Depressie: SE helpt symptomen van deze aandoeningen te verminderen door de opgeslagen trauma-energie te ontladen.
– Vermindering van Chronische Pijn: Door het verwerken van stress en trauma kan SE helpen bij het verminderen van chronische pijnklachten.
– Verbeterd Lichaamsbewustzijn: Cliënten leren hun lichaam beter te begrijpen en te luisteren naar de signalen die het geeft.
– Emotionele Veerkracht: SE versterkt de emotionele stabiliteit en helpt bij het omgaan met stressvolle situaties.
– Herstel van Veiligheid en Controle: SE helpt bij het herstellen van een gevoel van veiligheid en controle over het eigen lichaam.

Voor Wie is Somatic Experiencing Bedoeld?

Somatic Experiencing is geschikt voor iedereen die last heeft van de gevolgen van traumatische ervaringen of langdurige stress, of dit nu op jonge leeftijd of later in het leven is gebeurd. Het kan uitkomst bieden bij onbegrepen fysieke, emotionele en mentale klachten.

Deze lichaamsgerichte therapie is niet alleen bedoeld voor mensen met heftige traumatische ervaringen, maar ook voor degenen die een burn-out hebben, chronische stress ervaren of chronische pijnklachten hebben. Kortom, Somatic Experiencing werkt voor iedereen die nare gebeurtenissen of stress in het lichaam of het zenuwstelsel vast heeft zitten.

 

Recommended Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formal