Traumatherapie

Heb jij last van de gevolgen van trauma?

Wat is trauma?
Trauma verwijst naar overweldigende ervaringen die een diepgaande impact kunnen hebben op iemands leven. Het kan voortkomen uit diverse bronnen, zoals een schokkende gebeurtenis, een verlies, mishandeling, of langdurige stressvolle situaties. Trauma kan zowel fysiek als emotioneel zijn en kan leiden tot intense emoties, herbelevingen, en vermijdingsgedrag.Deze ervaringen kunnen diepe sporen achterlaten in zowel lichaam als geest en leiden tot diverse symptomen en uitdagingen.
 
Trauma, volgens de theorieën van Peter Levine en Bessel van der Kolk, is niet alleen een psychologisch fenomeen, maar ook een biologische realiteit. Het verwijst naar overweldigende gebeurtenissen die het zenuwstelsel ontregelen en diepgaande sporen achterlaten in het lichaam en de geest. Dergelijke traumatische gebeurtenissen kunnen het vermogen van het zenuwstelsel om zichzelf te reguleren verstoren, wat kan leiden tot een breed scala aan symptomen en uitdagingen.
 
Lichaamsgerichte traumatherapie, gebaseerd op de methode somatic experiencing, richt zich op het bewust ervaren en loslaten van fysieke en emotionele spanningen die zijn vastgehouden na traumatische ervaringen. Door de lichamelijke sensaties te erkennen en te verwerken, helpt deze therapie je om de balans tussen lichaam en geest te herstellen.
 
Je kunt een trauma hebben als je last hebt van symptomen zoals angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkige ademhaling, depressie, uitputting, gevoelens van hulpeloosheid, krachtverlies in spieren, dissociatie en een beperkt spectrum van gevoelens. Deze symptomen kunnen wijzen op een verstoring van je zenuwstelsel en kunnen het gevolgen zijn van onverwerkte traumatische ervaringen.
 
Is Lichaamsgerichte Traumatherapie Iets voor Jou?
Als je worstelt met de gevolgen van een traumatische ervaring en je herkent jezelf in de hierboven beschreven symptomen en uitdagingen, dan kan lichaamsgerichte traumatherapie een passende en effectieve vorm van behandeling voor je zijn. Het kan je helpen om de controle over je leven terug te krijgen en om te gaan met de uitdagende emoties en fysieke reacties die trauma met zich mee kan brengen.
Neem vrijblijvend contact op om meer te weten te komen over lichaamsgerichte traumatherapie en hoe het je kan helpen. 
Ik sta klaar om je persoonlijk te begeleiden naar herstel en een betere levenskwaliteit. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin jij je weer veilig, verbonden en in controle voelt.

Wil je je weer veilig voelen in je lichaam en je in je kracht voelen?

Door een focus op.....

Verbinding

Herstellen van de Verbinding tussen Lichaam en Geest. Ik zal je helpen om je bewust te worden van de lichamelijke sensaties die samenhangen met je trauma. Dit kan variëren van gevoelens van spanning en pijn tot tintelingen en warmte.

Loslaten

Loslaten van Vastgehouden Spanningen​. Je wordt begeleid om deze sensaties in kleine, beheersbare stukjes te verwerken, waardoor je lichaam de kans krijgt om de vastgehouden energie en spanning veilig los te laten.

Zelfregulatie & veiligheid

Verbeteren van Zelfregulatie en het gevoel van veiligheid. Door dit proces leert je lichaam opnieuw hoe het zichzelf kan reguleren, wat essentieel is voor het herstellen van een gevoel van veiligheid en kalmte.

Positieve effecten van lichaamsgerichte traumatherapie

Lichaamsgerichte traumatherapie biedt verschillende voordelen, waaronder:
 
Herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest:
Trauma kan ervoor zorgen dat je je vervreemd voelt van je eigen lichaam. Deze therapie helpt je om weer in contact te komen met je lichaam, wat essentieel is voor je algehele welzijn.
Loslaten van Vastgehouden Spanningen:
Door gericht te werken met de lichamelijke sensaties die tijdens de traumatische gebeurtenis zijn opgeslagen, kun je je lichaam helpen om de vastgehouden spanningen los te laten en te ontladen. Dit kan leiden tot een vermindering van fysieke en emotionele symptomen.
Verbeteren van Zelfregulatie:
Door je zenuwstelsel te helpen zichzelf beter te reguleren, kun je leren om beter om te gaan met stress en triggers die door je trauma zijn veroorzaakt. Dit kan je helpen om een gevoel van kalmte en controle terug te krijgen in je leven.
Bevorderen van Emotionele Heling:
Lichaamsgerichte therapieën kunnen je helpen om diepgewortelde emoties die verband houden met je trauma op een veilige manier te verwerken, wat kan leiden tot emotionele heling en groei.
 
 

 

Bij welke symptomen kun je bij mij terecht?

 
Lichaamsgerichte traumatherapie kan bijzonder effectief zijn als je:
Fysieke Symptomen van Trauma Ervaart:
Als je last hebt van symptomen zoals angst, paniekaanvallen, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, slapeloosheid, of chronische pijn, kan deze therapie je helpen om deze fysieke reacties te reguleren.
Emotionele en Psychologische Uitdagingen Hebt:
Als je gevoelens van depressie, uitputting, hulpeloosheid, dissociatie, of emotionele gevoelloosheid ervaart, kan lichaamsgerichte therapie helpen om deze emoties op een veilige manier te verwerken en te helen.
Last Hebt van Herbelevingen of Vermijdingsgedrag:
Als je moeite hebt om bepaalde herinneringen of situaties te vermijden, of als je regelmatig last hebt van flashbacks en herbelevingen, kan lichaamsgerichte therapie je helpen om deze reacties te verminderen.
Gevoel van Disconnectie Voelt:
Als je je vervreemd voelt van jezelf, je lichaam, je omgeving, of je geliefden, kan deze therapie helpen om die verbinding te herstellen en je weer in contact te brengen met je eigen lichaam en emoties.
nl_NL_formal